Concert zondagmiddag 25 oktober in de kerk van Oostwold

 

Zondagmiddag 25 oktober om 15.00 uur is het volgende concert in de kerk van Oostwold.

Deze keer geen duo, trio of kwartet maar een uitvoering van de

 

                        Goldbergvariaties  van Johann Sebastian Bach.

 

De Goldbergvariaties zijn wereldberoemd en worden deze middag uitgevoerd door Pieter Dirksen op klavecimbel.

Hij bespeelt een clavecimbel van Sebastián Nuñez (Utrecht, 1996) gebouwd naar een instrument van Johannes Ruckers (Antwerpen, 1638).

Pieter Driksen speelde eerder klavecimbel in onze kerk begin dit jaar tijdens een optreden van het Margaretha Consort.

 

In 1741 sloot Johann Sebastian Bach zijn vierdelige Clavier-Ubung af met een groots opgezet variatiewerk waarmee hij, na het uitstapje naar het orgel in deel III, weer terugkeert bij het (tweemanualige) clavecimbel waarvoor ook de delen I en II geschreven zijn. Omdat de dertig variaties volgens traditie voor de jonge Johann Gottlieb Goldberg gecomponeerd zouden zijn om Graaf Keyserlingk door diens slapeloze nachten heen te helpen staat dit werk te boek als de Goldbergvariaties. Waarschijnlijker is echter dat Bach het werk vooral heeft geschreven voor zijn geliefde oudste zoon Wilhelm Friedemann, die een uitzonderlijk virtuoos moet zijn geweest en die de leraar was van Goldberg.

 

Pieter Dirksen geeft recitals op klavecimbel en orgel en speelt continuo in diverse ensembles. Hij studeerde muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Daarnaast zijn vooral zijn talrijke studies betreffende de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden.  Bachs muziek staat al sinds zijn jeugd in het centrum van zijn muzikale universum, maar daarnaast heeft hij zich ook altijd sterk aangetrokken gevoeld tot de rijkdommen van de zeventiende eeuw: de Engelse virginalisten, Sweelinck, de Noordduitse school, Froberger, het mediterrane repertoire, de Franse ‘klassieke’ traditie.

Hij treedt heel vaak op als klavecinist, organist en continuo speler. Ook is hij titulair organist van het historische Severijn orgel in de Martinuskerk van Cuijk.

Hij heeft diverse cd’s uitgegeven met muziek van o.a. Schenck, Scheidemann, Couperin en Bach.

 

Een middag voor liefhebbers van Bach waarbij een hoog muzikaal gehalte garant staat.

Het concert duurt inclusief pauze een kleine 2 uur.

 

Entree: 12,50 euro. Reserveren is verplicht: dit in verband met het maximale aantal bezoekers door de coronamaatregelen.

 

Verdere informatie en reservering bij:

 

Jan Drewel    email: dreweljan@gmail.com       tel 06-12860823

 

 

Locatie van het concert:   Protestantse Kerk – Rijksmonument Amsterdamse School – 

                                          Goldhoorn 8 – 9682 XN Oostwold (Oldambt)

******************************************************